Ancient Yoga

Pietruszka karmelizowana

Pomysł na przekąskę, przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Uważam, że niesamowity potencjał tkwi w prostocie.

Tak, z pozoru niewykwintna pietruszka, warzywo korzenne, które zwykle jest składnikiem włoszczyzny i tyle... 

W tej odsłonie staje się wspaniałą przystawką o głębokim smaku i strukturze. Lekko chrupka, ale i miękka jednocześnie, słodko-słona, w towarzystwie słodkawo-ostrej cebuli.

Nietypowe i zaskakujące!

Sami spróbujcie!



Składniki:


  • Pietruszka 2/3 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Olej roślinny 2-3 łyżki
  • Miód / Syrop z agawy 2 łyżki
  • Przyprawy: sos sojowy, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól


Wykonanie:


Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, razem z liśćmi laurowymi (2-3 listki) i zielem angielskim (2-3 kulki) na oleju roślinnym. W między czasie obieramy pietruszkę i kroimy w dość drobne paski / słupki i dorzucamy do smażącej się cebuli. Dodajemy majeranek i opcjonalne podlewamy filiżanką wody i chwilę wszystko podduszamy pod przykryciem. Następnie, gdy pietruszka już zmięknie, dodajemy sos sojowy (ok. 2 łyżki) oraz miód lub syrop z agawy (wersja vegan)(ok. 2 łyżki). Wszystko razem podsmażamy, mieszając na patelni, aż pietruszka skarmelizuje się , nabierając brązowego koloru starego złota. Próbujemy i ewentualnie solimy do smaku.


Można zajadać bez dodatków lub z dowolnymi, które już tylko zależą od naszej wyobraźni;)



Gotowe! Smacznego!

Mar 14, ’21